Aller au contenu | Aller au menu principal | Aller sur les sections

 

TXALAPARTA

Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta zakuak goma-espumaz beterik.
Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta zakuak goma-espumaz beterik.
Collection:
Instruments de musique
Numéro:
1144
Origine:
EUROPA > EUSKAL HERRIA > GIPUZKOA; DONOSTIALDEA; LASARTE
Auteur / interprète:
Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabiltzen zuten ohola.
Instruments de musique:
TXALAPARTA
Type d'instruments de musique:
IDIOFONOAK; KOLPEATURIK; ZUZEN
Description:
Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta zakuak goma-espumaz beterik.
Matériaux:
01; ZURA
06; OHIALA; ZAKUA
Mesures:
L. 245; Z. 19; Lodiera 5
Situation:
Erakusketa biltegia; idiofonoak; txalapartak
Acquisition:
Emana; Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Sausta baserriko txalapartarien sendiek emana.
Egina: Saustako oholarekin Juan Mari Beltranek osatutako txalaparta.
Bibliographie:
BELTRAN ARGI¥ENA, Juan Mari (1988): Txalaparta. Cuadernos de Etnologia y Etnograf¡a de Navarra, 52 zk. 419-439. orr. Iru¤ea.
ú (1989): Txalaparta. 'Aurrera Begira'n, 181-206. orr. Heda Saila 5. Udako Euskal Unibertsitatea. Bilbo.
ú (1996): Soinutresnak euskal herri musikan. Orain S. A. Hernani.
(2004): Txalaparta eta beste aldaera zaharrak. La txalaparta. Antecedentes y variantes. La txalaparta, origines et variantes. The txalaparta. Forerunners and variants. Herri Musika Bilduma, 3. HM Txokoa. Oiartzun.
(2005): El misterio de la txalaparta. Lur. arte, gastronom¡a, gu¡a. n§ 5. Primavera 2005. p g. 21.
(2007) Hernaniko txalaparta eskolaren 11 ikasturte. Jentilbaratz 9. Cuadernos de Folklore, 9. Eusko Ikaskuntza.
(2009) Txalaparta. (liburua+CD+DVD). Editorial Nerea - NO-CD Rekords. Donostia-San Sebasti n.
ú DONOSTIA, Aita. (1952): Instrumentos Musicales Populares Vascos. Obras Completas del P. Donostia-n, II. alea, 257-309. orr. La Gran Enciclopedia Vasca. Bilbo, 1983.
ú GOIRI, Josu (1994): Txalaparta. Euskal erritmo eta soinu era. Josu Goiri. Arrigorriaga.
Diskographie:
ARZE, J.-A. ALEMAN (1986): Txalaparta. Elkar ELK-118
ú BELTRAN ARGI¥ENA JUAN MARI (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. IZ Disko Etxea. Donostia. IZ. 217.
ú (1993): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Egurraren orpotik dator.... NO-CD Records CDNO-04
ú (1998): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Beti ttun ttun. NO-CD. CDNO 21
ú ZUAZNABARTARRAK (1975): Antolog¡a de instrumentos vascos. Columbia BC 3896.
Images:
BASTERRETXEA-LARRUQUERT (1968): Ama lur / Tierra madre. Euskadiko Filmategia.
ú BELTRAN ARGI¥ENA, J.M. (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. Ikuskin, IK-102
ú LARRUKERT, Fernando (1978): Euskal herri-musika. Euskadiko Filmategia.
Audioa:
Audio fitxategia jeitsi
Audioaren deskribapena:
TXALAPARTA. Asentsio eta Ramon Goikoetxea. Erbetegi Etxeberri, 1984.

(Pour plus de renseignements, veuillez contacter Soinuenea)

Élément: 1071 / Total: 13311
 
SOINUENEA
Tornola kalea, 6 - 20180 OIARTZUN - Tel/Fax 943 493 578 - soinuenea@soinuenea.org
Accesibilidad | XHTML 1.0 | CSS 2 | WAI-AAA | TAW 3 | Creative Commons Licencia de Creative Commons