Aller au contenu | Aller au menu principal | Aller sur les sections

 

TXALAPARTA

Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako <br />txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta <br />zakuak goma-espumaz beterik.
Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako <br />txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta <br />zakuak goma-espumaz beterik.
Collection:
Instruments de musique
Numéro:
1144
Origine:
EUROPA > EUSKAL HERRIA > GIPUZKOA; DONOSTIALDEA; LASARTE
Auteur / interprète:
Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabiltzen
zuten ohola.
Instruments de musique:
TXALAPARTA
Type d'instruments de musique:
IDIOFONOAK; KOLPEATURIK; ZUZEN
Description:
Zurezko ohola arrunta da. Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Saustako
txalapartariek gaztetatik txalaparta jotzeko erabili zuten ohola. Lau makil zahar, bi otar berriak eta
zakuak goma-espumaz beterik.
Matériaux:
01; ZURA
06; OHIALA; ZAKUA
Mesures:
L. 245; Z. 19; Lodiera 5
Situation:
Erakusketa biltegia; idiofonoak; txalapartak
Acquisition:
Emana; Migel eta Pello Zuaznabar Lasarteko Sausta baserriko txalapartarien sendiek
emana.
Egina: Saustako oholarekin Juan Mari Beltranek osatutako txalaparta.
Bibliographie:
BELTRAN ARGI¥ENA, Juan Mari (1988): Txalaparta. Cuadernos de Etnologia y
Etnograf¡a de Navarra, 52 zk. 419-439. orr. Iru¤ea.
ú (1989): Txalaparta. 'Aurrera Begira'n, 181-206. orr. Heda Saila 5. Udako Euskal Unibertsitatea. Bilbo.
ú (1996): Soinutresnak euskal herri musikan. Orain S. A. Hernani.
(2004): Txalaparta eta beste aldaera zaharrak. La txalaparta. Antecedentes y variantes. La
txalaparta, origines et variantes. The txalaparta. Forerunners and variants. Herri Musika Bilduma,
3. HM Txokoa. Oiartzun.
(2005): El misterio de la txalaparta. Lur. arte, gastronom¡a, gu¡a. n§ 5. Primavera 2005. p g. 21.
(2007) Hernaniko txalaparta eskolaren 11 ikasturte. Jentilbaratz 9. Cuadernos de Folklore, 9.
Eusko Ikaskuntza.
(2009) Txalaparta. (liburua+CD+DVD). Editorial Nerea - NO-CD Rekords. Donostia-San
Sebasti n.
ú DONOSTIA, Aita. (1952): Instrumentos Musicales Populares Vascos. Obras Completas del P.
Donostia-n, II. alea, 257-309. orr. La Gran Enciclopedia Vasca. Bilbo, 1983.
ú GOIRI, Josu (1994): Txalaparta. Euskal erritmo eta soinu era. Josu Goiri. Arrigorriaga.
Diskographie:
ARZE, J.-A. ALEMAN (1986): Txalaparta. Elkar ELK-118
ú BELTRAN ARGI¥ENA JUAN MARI (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. IZ Disko Etxea. Donostia. IZ.
217.
ú (1993): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Egurraren orpotik dator.... NO-CD Records CDNO-04
ú (1998): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Beti ttun ttun. NO-CD. CDNO 21
ú ZUAZNABARTARRAK (1975): Antolog¡a de instrumentos vascos. Columbia BC 3896.
Images:
BASTERRETXEA-LARRUQUERT (1968): Ama lur / Tierra madre. Euskadiko
Filmategia.
ú BELTRAN ARGI¥ENA, J.M. (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. Ikuskin, IK-102
ú LARRUKERT, Fernando (1978): Euskal herri-musika. Euskadiko Filmategia.
Audioa:
Audio fitxategia jeitsi
Audioaren deskribapena:
TXALAPARTA. Asentsio eta Ramon Goikoetxea. Erbetegi Etxeberri, 1984.

(Pour plus de renseignements, veuillez contacter Soinuenea)

Élément: 1071 / Total: 13311
 
SOINUENEA
Tornola kalea, 6 - 20180 OIARTZUN - Tel/Fax 943 493 578 - soinuenea@soinuenea.org
Accesibilidad | XHTML 1.0 | CSS 2 | WAI-AAA | TAW 3 | Creative Commons Licencia de Creative Commons