Edukira joan | Menu nagusira joan | Saltar a la secciones

Hasiera >> Bildumak kontsultatu >> TXALAPARTA MAKIL HANDIAK...
 

TXALAPARTA MAKIL HANDIAK

Zurezko 4 makil sasi trokokonikoak.
Zurezko 4 makil sasi trokokonikoak.
Bilduma:
Soinu-tresnak
Zenbakia:
0383
Jatorria:
EUROPA > EUSKAL HERRIA > GIPUZKOA; DONOSTIALDEA; ASTIGARRAGA
Egilea / emailea:
Billandegi baserriko norbaitek
Soinu-tresnak:
TXALAPARTA MAKIL HANDIAK
Soinu-tresna kodea:
IDIOFONOAK; KOLPEATURIK; ZUZEN
Deskribapena:
Zurezko 4 makil sasi trokokonikoak.
Materialak:
01; ZURA
Neurriak:
L. 88.
Kokapena:
Erakusketa; idiofonoak
Eskurapena:
Emana; Astigarragako Billandegi Baserriko Lurdes Zabalegi Zunzunegik emandakoa. Bere aitak, osabak eta aitonak txalaparta jotzeko makil hauek erabiltzen zituzten. Aitona Jose Zabalegi eta osaba Josemari Zabalegi Iraola.
Bibliografia:
BELTRAN ARGI¥ENA, Juan Mari (1988): Txalaparta. Cuadernos de Etnologia y Etnograf¡a de Navarra, 52 zk. 419-439. orr. Iru¤ea.
ú (1989): Txalaparta. 'Aurrera Begira'n, 181-206. orr. Heda Saila 5. Udako Euskal Unibertsitatea. Bilbo.
ú (1996): Soinutresnak euskal herri musikan. Orain S. A. Hernani.
(2004): Txalaparta eta beste aldaera zaharrak. La txalaparta. Antecedentes y variantes. La txalaparta, origines et variantes. The txalaparta. Forerunners and variants. Herri Musika Bilduma, 3. HM Txokoa. Oiartzun.
(2005): El misterio de la txalaparta. Lur. arte, gastronom¡a, gu¡a. n§ 5. Primavera 2005. p g. 21.
(2007) Hernaniko txalaparta eskolaren 11 ikasturte. Jentilbaratz 9. Cuadernos de Folklore, 9. Eusko Ikaskuntza.
(2009) Txalaparta. (liburua+CD+DVD). Editorial Nerea - NO-CD Rekords. Donostia-San Sebasti n.
ú DONOSTIA, Aita. (1952): Instrumentos Musicales Populares Vascos. Obras Completas del P. Donostia-n, II. alea, 257-309. orr. La Gran Enciclopedia Vasca. Bilbo, 1983.
ú GOIRI, Josu (1994): Txalaparta. Euskal erritmo eta soinu era. Josu Goiri. Arrigorriaga.
Diskografia:
ARZE, J.-A. ALEMAN (1986): Txalaparta. Elkar ELK-118
ú BELTRAN ARGI¥ENA JUAN MARI (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. IZ Disko Etxea. Donostia. IZ. 217.
ú (1993): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Egurraren orpotik dator.... NO-CD Records CDNO-04
ú (1998): J. Goikoetxea-J.M. Beltran. Beti ttun ttun. NO-CD. CDNO 21
ú ZUAZNABARTARRAK (1975): Antolog¡a de instrumentos vascos. Columbia BC 3896.
Irudiak:
BASTERRETXEA-LARRUQUERT (1968): Ama lur / Tierra madre. Euskadiko Filmategia.
ú BELTRAN ARGI¥ENA, J.M. (1985): Euskal Herriko Soinu tresnak. Ikuskin, IK-102
ú LARRUKERT, Fernando (1978): Euskal herri-musika. Euskadiko Filmategia.
Audioa:
Audio fitxategia jeitsi
Audioaren deskribapena:
TXALAPARTA. Asentsio eta Ramon Goikoetxea. Erbetegi Etxeberri, 1984.

(Informazio gehiago nahi izanez gero Soinueneara jo)

Elementua: 1832 / Guztira: 13311
 
SOINUENEA
Tornola kalea, 6 - 20180 OIARTZUN - Tel/Fax 943 493 578 - soinuenea@soinuenea.org
Irisgarritasuna | XHTML 1.0 | CSS 2 | WAI-AAA | TAW 3 | Creative Commons Licencia de Creative Commons